Βιβλιοθήκη δεν σημαίνει για μας, βιβλίο στο ράφι.

Βιβλιοθήκη σημαίνει πώς να κάνει τη ζωή των συνανθρώπων μας,

πιο όμορφη, καλύτερη και ευχάριστη!


Η Αίθουσα Διαλέξεων - Συναυλιών της Βιβλιοθήκης

Η Αίθουσα Διαλέξεων - Συναυλιών της Βιβλιοθήκης

10/6/12

Ιόνιος βιβλιοθήκη: λίγες σκέψεις και τα λόγια τους


    Την άνοιξη του 2010, μία μεγάλη συντροφιά φίλων από τον Σύλλογο Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων δεχθήκαμε ένα κάλεσμα – πρόταση του Γεράσιμου Μεσσάρη προέδρου του συλλόγου, το οποίο αφορούσε στη δημιουργία μιας βιβλιοθήκης με τη φιλοδοξία να αποτελέσει για τους συμπολίτες μας έναν φιλόξενο χώρο ανάγνωσης και δανεισμού βιβλίων.
       Το κάλεσμα αυτό ήταν πράγματι για μας ένα είδος «μάννα εξ’ ουρανού», ένα χαρμόσυνο ξάφνιασμα που μας ενθουσίασε, συνειδητοποιώντας ότι, εν μέσω πολλών δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε όλοι  στην καθημερινότητά μας  λόγω των χαλεπών χρόνων που διερχόμαστε, γίνεται όλο και πιο επιτακτική η ανάγκη μιας «ανάσας», μιας διεξόδου από τον ζόφο των ημερών.
       Έτσι ενώσαμε τις δυνάμεις μας και τις όποιες γνώσεις και ικανότητες που διαθέταμε, τις προσφέραμε εθελουσίως για τη συγκρότηση της βιβλιοθήκης.  Ο δρόμος που έπρεπε να διανύσουμε ήταν αρκετά μακρύς: συγκέντρωση και ταξινόμηση υλικού σύμφωνα με τα διεθνή βιβλιοθηκονομικά πρότυπα, συντήρηση υλικού, «εισαγωγή» δεδομένων σε Η/Υ και κατηγοριοποίηση.
      Δωρητές από όλη την Ελλάδα προσέφεραν τις αξιόλογες και πλούσιες συλλογές τους, με αποτέλεσμα σήμερα η βιβλιοθήκη να αριθμεί τους 11.000 τίτλους.
       Ο εθελοντισμός στην εργασία μας, είχε το προνόμιο να μας προσφέρει τη χαρά της παρέας, τον ζήλο και το μεράκι˙ η κάθε ευθύνη περιείχε πάντα τη στοργή και τη φροντίδα προς το αντικείμενό μας. Μακριά από τον κλοιό ενός ωραρίου, ο χρόνος πλέον κυλούσε στον ρυθμό του κεφιού και του ολόψυχου δοσίματος, Γιατί πίσω από όλη αυτή την επίπονη και επίμονη προσπάθεια τον μόχθο και πολλές φορές τα νυχτέρια, υπήρχε διαρκώς ένα όραμα. Υπήρχε το όραμα της γενναιοδωρίας απέναντι σους συνανθρώπους μας, να αναβαθμίσουμε την ποιότητα της ζωής μας και να αξιώσουμε ενεργητικότερα το δικαίωμα στη Γνώση και στη φιλαναγνωσία, την πληροφόρηση και την έρευνα.
Το διάβασμα ενός βιβλίου ισοδυναμεί με τη διεύρυνση των οριζόντων μας.       Αναγιγνώσκω σημαίνει μαθαίνω την αυτογνωσία, σημαίνει αγγίζω την αληθινή κι’ ανόθευτη ουσία της ζωής και της ύπαρξης.
        Είναι πλέον πεποίθηση όλων μας ότι το αέναο κυνήγι της ύλης και του χρήματος εξασφαλίζει την εφήμερη και φθαρτή «ευτυχία» ή «ευημερία». Ευχής έργο θα είναι η πεποίθηση αυτή να ξεκινά να πλάθεται από νωρίς στα παιδιά, τους εφήβους, στους νέους. Μέχρι τώρα, μάλλον δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο ειδικότερα στη χώρα μας – άλλωστε, το γνωρίζουμε (…) – η φιλομάθεια και η φιλαγνωσία κυμαίνονται σε χαμηλότατα επίπεδα.
       Όχι, δεν μας αξίζει κάτι τέτοιο. Δεν παύει να είμαστε ένας άξιος και δυναμικός λαός που αδιαφορεί, ωστόσο, να εκμεταλλευθεί τις όποιες ευκαιρίες για καλλιέργεια και ανάταση. Το στέγνωμα της αυτοσυνείδησης, μας οδηγεί διαρκώς σε πολλές «χρεοκοπίες».
       Με γνώμονες, λοιπόν όλα αυτά τα αδιάψευστα στοιχεία προχωρήσαμε και προχωράμε για τον εμπλουτισμό και την καλύτερη  οργάνωση της βιβλιοθήκης.
       Η Ιόνιος βιβλιοθήκη έγινε το καταφύγιό μας. Ευχόμαστε να γίνει και το δικό σας καταφύγιο. Ας αντισταθούμε στην οποιαδήποτε καταρράκωση του μυαλού και της ψυχής.
Ελάτε! Ας βάλουμε κι’ άλλα χρώματα στη ζωή μας. Πιο φωτεινά.

                                                                                        
                                      Άγγελος Παπαδημητρίου
                                                Φιλόλογος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Η ΙΟΝΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΙΓΙΟΥ
σας περιμένει

• 11.000 τίτλοι βιβλίων

• Παιδικό και εφηβικό τμήμα

• Ξενόγλωσσο τμήμα

• Δανεισμοί

• Αναγνωστήριο

• Σκάκι

Οι υπηρεσίες της προσφέρονται δωρεάν.

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΤΟΥΜΕ!

Στην καρδιά του Αιγίου, Ανδρονοπούλου 12 (πίσω από την Φανερωμένη)