Βιβλιοθήκη δεν σημαίνει για μας, βιβλίο στο ράφι.

Βιβλιοθήκη σημαίνει πώς να κάνει τη ζωή των συνανθρώπων μας,

πιο όμορφη, καλύτερη και ευχάριστη!


Η Αίθουσα Διαλέξεων - Συναυλιών της Βιβλιοθήκης

Η Αίθουσα Διαλέξεων - Συναυλιών της Βιβλιοθήκης

11/2/14

Ένα κομμάτι του πολιτισμού μας, καταρρέει...

Οι εκκλησίες της Παλλικής που δέχθηκαν πλήγμα μετά και τον δεύτερο σεισμό


 Οι περισσότερες εκκλησίες της Παλλικής είναι παλαιότατες και θεωρούνται εξαιρετικές τόσο από αρχιτεκτονικής άποψης, όσο και από εσωτερική διακόσμηση. Πολλές από αυτές έχουν παλαιά ρεστάμπολα, μοναδικής τέχνης τέμπλα, εκκλησιαστικά κειμήλια, τοιχογραφίες και αξιόλογες φορητές εικόνες.  Όλες έχουν ασύγκριτη μεγαλοπρέπεια και αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα τέχνης ντόπιων και μη καλλιτεχνών. Οι ιεροί αυτοί χώροι αναστηλώθηκαν μετά τους σεισμούς του 1953, ενώ ορισμένοι είχαν επισκευασθεί ήδη από τον σεισμό του 1867 και άντεξαν στο χτύπημα του Αυγούστου του μέσου του 20ου αι.  Αυτός όμως ο σεισμός που ήταν κάθετος και περιστροφικός έγινε αιτία να εκδηλωθούν σοβαρότατα προβλήματα στατικότητας.
Οι περισσότερες εκκλησίες έχουν χτυπηθεί από την πλευρά του ιερού και πρέπει άμεσα να σκεπαστούν εικόνες και τέμπλα με νάιλον και να προφυλαχτούν. Από την πληθώρα των παλλικισιάνικων εκκλησιών αυτές που έχουν πάθει μεγάλη ζημιά είναι οι εξής:
Η Αγία Μαρίνα των Σουλλάρων, εκκλησία επτανησιακού μπαρόκ, κτισμένη γύρω στο 1600 της οικογένειας Πυλαρινού.
Οι Άγιοι Απόστολοι στα Χαυδάτα που έχει χαρακτηριστικό ξυλόγλυπτο τέμπλο με διπλό δωδεκάορτο. Μνημείο ιστορικό μεγάλης και ιδιαίτερης αξίας.
Η Παναγία η Αγριλώτισσα των Χαβριάτων. Αυτή έχει πάθει ρηγματώσεις. Μπορεί να επισκευασθεί εάν η πολιτεία άμεσα κατασκευάσει το τοιχίο για να συγκρατήσει το χώρο και να τον προφυλάξει όσο το δυνατόν από τις πολλές δονήσεις και ταλαντώσεις.
Μεγάλο πλήγμα έπαθε η Παναγία των Ορόγγων, εξαιρετική εκκλησία λιτού μπαρόκ που κτίσθηκε στις αρχές του 18ου αι. σημαντικό εκκλησιαστικό αρχιτεκτόνημα και λόγω της εσωτερικής της εικονογράφησης.
Ο Άγιος Δημήτριος στα Καλάτα, περίφημη εκκλησία για τη αρχιτεκτονική.
Η Παναγία στα Κομινάτα, εκκλησία με εξαιρετική αρχιτεκτονική.
Η Αγία Θέκλη στο ομώνυμο χωριό, με αγιογραφίες από τον Κων. Λιώκη και τον Στελακάτο Λοβέρδο.
Η Παναγία στο Βουνό στα Δαμουλιανάτα, η μεγαλύτερη σε μήκος εκκλησία της Παλικής και ονομαστή για το τέμπλο της που το φιλοτέχνησε ο πατέρας του Μαρίνου Αντύπα.
Η εκκλησία στο Ρίφι.
Η τρίκλιτη εκκλησία της Παναγίας των Εισοδείων στο Σχοινιά η οποία έπαθε ζημιά στην ουρανία και σε κάποιους τοίχους.
Ο Άγιος Δημήτριος στα Βλυχάτα.
Ο Άγιος Παντελεήμονας στα Λουκεράτα.
Η ονομαστή εκκλησία της Παναγίας των Κουβαλάτων.
Μεγάλη ζημιά στην οροφή και στον πρόναο έπαθε ο Άγιος Ιωάννης στα Φαβατάτα, προσεισμική εκκλησία του 20ου αι. με εξαιρετικό διάκοσμο εκκλησιαστικό.
Η εκκλησία που επλήγη περισσότερο στην Παλλική είναι  η Ιερά Μονή Κεγχριώνος στην οποία πέρα από το ατσούπιι και την ουρανία κατεστράφη ολοσχερώς η αγία τράπεζα, έσπασε ο πέτρινος ανάγλυφος διάκοσμος της εξωτερικής πύλης μοναδικός στην Κεφαλλονιά.
Πολύ μεγάλο πλήγμα δέχθηκαν δυο εκκλησίες. Ο Άγιος Βλάσσης στα Δεματορά, και η Παναγία η Αγριλίτισσα της Κοντογεννάδας όπου υπάρχουν έργα του Κων. Λιώκη.
Καταστράφηκε ο Άγιος Σπυρίδωνας στα Μαντζαβινάτα, εκκλησία με τέμπλο πριν το 1600 και εικόνες του Γεράσιμου Ματσούκη.
Η εκκλησία στο Βουνί ο Άγιος Δημήτριος που φιλοξενεί στον εξωτερικό τοίχο δυο ανάγλυφα εικονοστάσια: τον Άγιο Δημήτριο και τον Άγιο Γεώργιο, έργα του Βουνισιάνου Γεωργίου Μπονάνου, προσφορά του προς την εκκλησία του χωριού του.
Ζημιές υπέστησαν το σπήλαιο του Αγίου Ανθίμου στα Λέπεδα, το καθολικό στο Κορωνάτο και η εκκλησία στα Κηπούρια.
Στη Θηνιά, στον Αγκώνα η Παναγία και στα Ζόλα η Υπαπαντή έπαθαν ζημιές.
Στο Ληξούρι η Παναγία η Περλιγγού και ο Άγιος Νικόλαος των Ξένων δέχθηκαν το πλήγμα των τελευταίων σεισμών.
Ο ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός των εκκλησιών στην δοκιμαζόμενη περιοχή της Παλλικής μαρτυρά τη βαθιά θρησκευτικότητα των κατοίκων και ταυτόχρονα την οικονομική τους δυνατότητα. Πολλές είχαν γκρεμισθεί με τους κατά καιρούς σεισμούς. Όμως ο σεβασμός τις επανίδρυε στο ίδιο μέρος. Οι τελευταίοι σεισμοί προξένησαν πληγές και θα πρέπει άμεσα να κλείσουν για να διατηρηθεί η ιστορική πορεία και αυτή η ιδιαίτερη ταυτότητα που καθιστά κάθε μία κτίσμα μοναδικό σε μια ολότητα συμπαγή που αποπνέει έντονη πίστη.
Ευρυδίκη Λειβαδά – Γεράσιμος Σ. Γαλανός

Από την Εφημερίδα των Κεφαλλήνων   http://www.odusseia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Η ΙΟΝΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΙΓΙΟΥ
σας περιμένει

• 11.000 τίτλοι βιβλίων

• Παιδικό και εφηβικό τμήμα

• Ξενόγλωσσο τμήμα

• Δανεισμοί

• Αναγνωστήριο

• Σκάκι

Οι υπηρεσίες της προσφέρονται δωρεάν.

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΤΟΥΜΕ!

Στην καρδιά του Αιγίου, Ανδρονοπούλου 12 (πίσω από την Φανερωμένη)